Τα Τρίκαλα Κορινθίας χτίστηκαν το 10ο αιώνα μ.Χ. στην τοποθεσία όπου σύμφωνα με τον Παυσανία βρισκόταν το Αρχαίο Μύσαιον της Πελλήνης. Προστάτης της περιοχής ήταν η Θεά Δήμητρα, θεά των δασών και του κυνηγιού. Εκεί επίσης λειτουργούσε και το Ασκληπιείο “Κύρος”, ένα από τα αρχαιότερα και μεγαλύτερα ιερά- θεραπευτήρια στην αρχαία Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως και οι πρόγονοί μας επισκέπτονταν την περιοχή για το ιαματικό της κλίμα. Ο οικισμός γνώρισε ιδιαίτερη ακμή μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ενώ έλαβε μέρος σε όλα τα επαναστατικά κινήματα κατά των Τούρκων.
Με μέσο υψόμετρο περίπου 1.000μ, αποτελούνται από τρεις συνοικίες: την Άνω, την Μεσαία και την Κάτω. Τόπος ευλογημένος, τα Τρίκαλα οφείλουν το σημερινό όνομά τους σε τρία καλά χαρακτηριστικά: τον Καθαρό υγιεινό αέρα του βουνού και την έλλειψη υγρασίας το καλοκαίρι, τα πλούσια και Κρυστάλλινα νερά των πολλών πηγών με την εξαιρετική ποιότητα, και τέλος το ωραίο Κρασί από ορεινές ποικιλίες σταφυλιών.
Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου, του 1697, με τις εξπρεσιονιστικού τύπου τοιχογραφίες. Στα Μεσαία Τρίκαλα, μπορεί να συνεχίσει με την επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στο 1700, από το μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Νοταρά. Στα Άνω Τρίκαλα, σώζονται πολλά πετρόκτιστα αρχοντικά και εκκλησίες του 16ου – 18ου αιώνα, που ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί, όπως το αρχοντικό των Νοταράδων και ο περίφημος ναός του Αγ. Νικολάου με τις αξιόλογες τοιχογραφίες από το 10ο αιώνα.
Γνωρίστε επίσης το γραφικό τοπίο των Τρικάλων μέσα από βατά μονοπάτια. Χαρακτηριστικό των μονοπατιών αυτών είναι ότι τα παλιά χρόνια συνέδεαν τα χωριά μεταξύ τους αφού δεν υπήρχε δρόμος με αυτοκίνητο. Ακολουθήστε αυτές τις διαδρομές και ανακαλύψτε τις καταπράσινες πλαγιές, τις παραδοσιακές βρύσες και τα παλιά αρχοντικά που στολίζουν τα Τρίκαλα Κορινθίας.
Η απόσταση τους από την Αθήνα και το Ξυλόκαστρο είναι -μόλις 145 χλμ. και 25 χλμ. αντίστοιχα- σε συνδυασμό με την φυσική ομορφιά την μετατρέπουν σε ένα εύκολα προσβάσιμο προορισμό χαλάρωσης.